Paraziták az emberi testben

Az ellenség, ahogy mondani szokták: "látásból tudnia kell". Meg kell értened, kivel van dolgunk. Az írástudatlanság ebben a kérdésben nem ad kedvezményt. Felfegyverezzük magunkat a gyakorlatban felhasználható információkkal, egészségünk érdekében, amelyek nem engedik a legkisebb esélyt néhány parazita számára, hogy elrontják értékes életünket.

Paraziták - kik ők?

Paraziták(a görög parasitosból - parazita, parazita) - alacsonyabb szintű növényi és állati szervezetek, amelyek egy másik organizmuson (gazdán) kívül vagy belül élnek, és táplálkoznak. A paraziták testünkben élnek párhuzamos életük során, táplálkoznak energiánkkal, sejtjeinkkel és táplálékunkkal, beleértve az általunk fogyasztott egészségügyi termékeket is.

Vannak olyan paraziták, amelyek egész életüket a gazda testében vagy csak annak egy részében töltik; ételt és menedéket kapnak tőle, anélkül, hogy látható kárt okoznának vendéglátójának testében.

Bizonyos paraziták irritálják a gazdát és befolyásolják annak funkcióit; mások elpusztítják a gazdaszervezet szöveteit, és olyan specifikus toxinokat szabadítanak fel, amelyek rossz egészségi állapotot és különféle betegségek kialakulását okozzák a gazdaszervezetben.Az emberi testbenkülönféle fajok élősködhetnek: gombák, baktériumok, vírusok, protozoonok és férgek.

A

parazitákéletük során összetett fejlődési cikluson mennek keresztül: vannak olyanok, amelyeknek több gazdát kell megváltoztatniuk, amelyeken belül a parazita köztes fejlődésen megy keresztül (az úgynevezett lárva fejlődési szakaszahelmintférgek). Az utolsó gazdaszervezet testében a helmint ivaréretté válik, és a lehető legveszélyesebbé válik.

A parazitákat a következőképpen osztályozzuk:

 • gombák
 • vírusok
 • legegyszerűbb paraziták
 • helminták (férgek, férgek)
 • rákfélék parazitái
 • pókféle paraziták
 • rovarok (főleg vérszívók)

1. Gombák.

Ezekmikroorganizmusok, amelyek megfertőzik az emberi testet, megtelepedhetnek mind a bőr felszínén, mind a belső szervek nyálkahártyáján. A kórokozó gombák által okozott betegségeketmikózisoknaknevezzük. Vannaka bőr és a körmök mikózai(dermatomycosis), valamint a belső szervek mikózisai. Az állatok szintén érzékenyek a gombák aktivitásának eredményeire - mérgezést kaphatnak a testben, a növények takarmányát befolyásoló gombamérgekkel való mérgezés következtében (mikotoxikózis). Különböző típusú mikózisok léteznek, egyesek csak megbetegednek, vagy csak állatok, más típusú emberek fertőződnek állatoktól. A betegséget okozó gombák gombás megbetegedéseket okoznak, amelyeket fertőző betegségnek tekintenek.
Több százgombatípus létezik, közülük kettő különösen veszélyes az emberre. Az első típusú gomba -cryptococcus(Cryptococcus neoformans) - agyhártyagyulladást (az agy és a gerincvelő membránjának gyulladását) okozza. Jellemzően ez a kriptokokkusz a madarak ürülékében terjed, gyümölcsökön, zöldségeken, állati tejen és talajon található meg. A második típusú gomba -candida(candida albicans) - pelenka kiütést, nyálkahártya kandidózist, balanitist, rigót, mycosist, onyxist (körömkárosodást), ajakfájdalmat, paronychiát, lábgombásodást (lábujjak mikózisát), gombása nemi szervek betegségei.A gombák szeretik az édességeket, főleg cukorral és keményítővel táplálkoznak, de ugyanúgy, mint minden élő organizmushoz, aminosavakra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük. A
gombákkülön civilizáció, saját párhuzamos világa. -150 és + 150 fok közötti hőmérsékletet képesek ellenállni, nem fagyaszthatók meg és nem semmisíthetők meg. Tudományos körökben van egy vélemény, hogy a gomba a fő földi civilizáció, és mindent felhasználnak körülöttük saját céljaikra (és minket, embereket is). A gomba fehér, szagtalan, sajtos váladék az orrból, a szájból, a sebből, a húgycsőből stb. Agombaa nyelv fehér bevonata, kopaszság és korpásodás, atópiás dermatitis, pikkelysömör. Ha fehér lerakódások vannak a mandulákon, akkor ez egy gombás torokfájás. A gomba nem fáj, viszket. A gomba minden, ami hámlik, hámlik, leesik, megreped, a bőr fölé emelkedik, foltossá válik, eltakarja a fejbőrt. A gombás betegségeknek nincs akut stádiuma, csak krónikus.

2. Vírusok.

A

vírusoknem sejtes élőlények, olyan mikrorészecskék, amelyek nukleinsavakból állnak - genetikai információk (RNS és / vagy DNS) hordozói, kívül fehérjehártyával borítva. A vírusok képesek bármely élő szervezet megfertőzésére. Avíruslatinból lefordítva (vírus) méreg. A vírusok nem tulajdoníthatók állatoknak vagy növényeknek. Nagyon kicsiek, és csak elektronmikroszkóppal vizsgálhatók. A vírusok csak más szervezetek sejtjeiben élhetnek és fejlődhetnek. A vírusok nem élhetnek az élő szervezetek sejtjein kívül, és közülük sokan a külső környezetben vegyi anyagként viselkednek, kristályok formájában. Az állatok és növények sejtjeibe telepedve a vírusok számos veszélyes betegséget okoznak. Az emberi vírusos megbetegedések a következők:herpesz, kanyaró, influenza, HIV, hepatitis, poliomyelitis, himlő.

3. A legegyszerűbb paraziták.

Parazita protozoonok-amőba, lamblia, toxoplazma, kriptosporidium, valamint malária plazmodia, leishmania, tripánoszómák. A parazita protozoonok közül az állatok és az emberek legveszélyesebb betegségeinek kórokozói ismertek, különösen a trópusokon (Malária, Dizentéria). A plazmodium malária megfertőzi az emberi vörösvérsejteket, ami a tömeges szaporodás szakaszában súlyos lázzal jár, halálsal teli rohamokhoz vezet. A flagellátum tripanoszómák és a leishmaniák elsősorban trópusi fajok, amelyek állati szövetekkel táplálkozva fekélyeket, rossz közérzetet és egyes esetekben halált okoznak. A bélben élve az Entamoeba histolytica rizóma a krónikus amőbás dizentéria kórokozója, amely behatolhat más szövetekbe és megöli a gazdát. A Giardia lamblia bélparazita súlyos hasmenést (giardiasis) okoz. Ez a faj a szubtrópusi és trópusi régiókban emberi ürülékkel szennyezett folyókban és tavakban található. Néhány parazita, például a tüdőgyulladást okozó Pneumocystis carinii faj, talán közelebb áll a gombákhoz, mint más protozoonokhoz.

4. Helminták (férgek, férgek)

Több mint 70 féregtípus van regisztrálva, amelyek közül a következő típusú helminták gyakoribbak:

 • gömbférgek (fonálférgek)- gömbférgek, pinwormok, ostorférgek, trichinella, toxocara;
 • galandférgek (cestodes)- sertés és szarvasmarha galandférgek, törpe galandféreg, echinococcus, alveococcus, széles galandféreg;
 • laposférgek (trematodák)- opisthorchiasis (macskafélék), májrepedés, kínai fluke, tüdőlomb.

Ezen parazita helmintek egy része mindenütt jelen van, míg mások bizonyos területeken gyakoribbak. Például:

 • pinwormok és roundwormsa világ minden táján megtalálhatók;
 • ostorféreg- mindenütt megtalálható, főleg a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt éghajlat forró és nedves régióiban.
 • Trichinella- Fehéroroszországban, Ukrajnában.
 • sertés galandféreg- mindenhol rögzítették, gyakrabban Fehéroroszországban és Ukrajnában találhatók.
 • bika galandféreg- mindenhol megtalálható. Különösen Transkaukáziában és Közép-Ázsiában.
 • törpe galandféreg- mindenütt előfordul, különösen száraz és forró éghajlatú területeken.
 • széles galandféreg- általában az élőhelyeket választja azokon a területeken, ahol sok az édesvíztest. Folyamatosan jelen van a Baltikumban, Kazahsztánban.
 • opisthorchiasis(macskaütés) - a legintenzívebb gócokat Kazahsztánban rögzítik.
 • májbogár- mindenütt jelen van. A járványokat a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és a Baltikumban regisztrálták.
 • echinococcosis, alveococcosis- Moldovában, Ukrajna déli részén, a Kaukázusban.

Ezeknek a parazitáknak több mint másfélszáz fajtája van, de a leggyakoribb "csak" körülbelül 35 faj. A paraziták emberi testben való elhelyezkedésétől függően ezeket a betegségeket szöveti és luminalis osztályba sorolják.

Szövetparaziták.

Ha a paraziták és lárváik az emberi test szöveteiben vannak, a bőr alatti szövetekben szabadon mozognak a keringési vagy nyirokrendszeren keresztül, akkor egy ilyen betegséget szövetbetegségnek (schistosomiasis, echinococcosis) neveznek.

Áttetsző paraziták.

Ha a paraziták a belekben vagy az emberi test egyéb belső üregében lokalizálódnak, akkor egy ilyen betegséget luminalisnak (galandférgek, kerekférgek).

A parazitákat megkülönböztetik azoknak a személyeknek, mint gazdájuknak a sajátos elhelyezkedése (élőhelye) is.

Külső paraziták.

Ez a faj közvetlenül az emberi test bőrén élősködik, nem a gazda belsejében élnek, hanem csak táplálkozásuk során használják (szúnyogok, bolhák, kullancsok, tetvek, lóbegyek, kürtök, piócák). . .

Belső paraziták (helminták, férgek, baktériumok, gombák).

Az ilyen típusú paraziták osztályozása a következő:

 • Laposférgek (trematódák)felépítésükben kétoldalúan szimmetrikus szabadon élő vagy parazita organizmusok. A trematodák hossza 0, 1 mm és több méter között mozog, a testszerkezet többnyire lapított, ovális vagy többé-kevésbé hosszúkás; parazita formákban a "gazdához" kötődő szervekkel van felszerelve, balekok, orr, horgok stb. A laposférgek képviselői a turbellaria vagy a csillóférgek; opisthorchiasis (macskaütés), planaria, májpelyhesség, clonorchus, fasciola, schistosoma, pulmonalis fluke.
 • Körférgek (fonálférgek), ebbe az osztályba tartozó szabadon élő paraziták sós és édesvízi testekben, talajban élnek. A legtöbb esetben méretük kicsi, akár mikroszkopikus is, de az élősködő egyedek között meglehetősen nagyok is vannak, amelyek hossza meghaladja a hét métert (cetfélék helmintusa). Az emberi paraziták kerekférgeinek leggyakoribb képviselői az ürömférgek, a pinwormok, az ostorférgek, a filaria, a strongyloids, a hookwormok, a trichinella, a toxocara, a rishta.
 • Szalagférgek (cestodes, galandférgek),A helmintusok ezen osztályát jellegzetes hosszú szalagszerű test jellemzi (néhány milliméteres frakciótól több tíz méterig). Cestodák - a szalaghoz hasonló, hosszúkás testű férgek, amelyek fejből, nyakból és egyes szegmensekből állnak, hatalmas termékenységgel különböztethetők meg (egyes fajok évente akár 600 millió petét is képesek termelni) - sertés- és szarvasmarha-galandférgek, törpe galandféreg - a ciklofillid leválás; echinococcus, alveococcus, széles galandféreg, juhagy.
 • Bakteriózis. A bakteriosis egy fertőző betegség, amelyet különféle baktériumok és paraziták okoznak.
  A bakteriosis meglehetősen elterjedt diagnózis az egész világon. Egyes baktériumokat egy típusú baktériumok, másokat többféle baktérium okoz. A paraziták ezen osztályának képviselői: - leptospira, staphylococcus, streptococcus, shigella.
 • Mycoses- parazita gombák által okozott betegségek. Több mint 350 kórokozó gombafajt azonosítottak, ezek élősködnek emberen, házi- és vadállatokon, madarakon, rovarokon, kétéltűeken, halakon és növényeken. A mikózisok leghíresebb kórokozói a candida, a cryptococcusok, a penicilliumok.
 • A protozoonok vagy a protozoa parazitákegysejtű szervezetek, amelyek heterotróf típusú táplálkozással rendelkeznek, vagyis nem képesek szervetlen anyagokból előállítani a létfontosságú tevékenységükhöz szükséges szerves anyagokat. Ennek következménye, hogy szükségük van más organizmusok (amőba, lamblia, coccidia, Trichomonas) által termelt szerves anyagokra.

Szomorú tények a férgekről és más parazitákról:

 • Krónikus, beleértveonkológiai betegségekaz esetek 80% -ában paraziták (férgek, gombák, protozoonok) hatása okozza.
 • Az opisthorchiasis kórokozójaa rákkeltő anyagok első csoportjába tartozik (rákot okoz) - áll a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) szerint.
 • Az ember számára az első számú biológiai ellenség a Trichomonas.A kolóniák kialakulása az erek falán, a Trichomonas az ateroszklerózis kialakulásához vezet, annak minden következményével együtt.
 • 1989 - felfedezték a Trichomonas tulajdonságát, amely a hétköznapi sejteket rosszindulatúvá változtatja.
 • A parazita betegségek a világontöbb mint 4, 5 milliárd embert érintenek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 10 esetből 9 féreg.Európában minden harmadik lakót érintenek a paraziták (beleértve a férgeket is)!

A parazitózis előfordulási gyakorisága összehasonlítható az influenza előfordulásával.

Tehát a parazitáknak többféleképpen juthatnak be az emberi testbe:

 • Táplálkozás - a személyes higiénia hiánya(szennyezett étellel, vízzel, piszkos kézzel);
 • Kapcsolattartó háztartás - külső feltételek megteremtése a paraziták aktív fejlődéséhez(háztartási cikkeken keresztül, fertőzött családtagoktól, háziállatoktól);
 • Fertőző - nincsenek óvintézkedések(vérszívó rovarokon keresztül);
 • Perkután, vagy aktív - a biztonsági intézkedések be nem tartása(amikor a parazita lárvája a szennyezett talajjal érintkezve, nyílt vízben úszva behatol a bőrbe vagy a nyálkahártyákba az emberi testbe).