Az emberi testben élő paraziták és férgek osztályozása

féreg az emberi testből

Egészséges a világban élni - a test parazitái ezt zavarják. Ezek az alsó növényi és állati formák, a tulajdonos költségén élnek. Görögből lefordítva azt jelentik - freeloader.

A parazitizmus útján lehetnek külső és belső.

Az emberi testben élő paraziták lapos és kerek férgekre oszlanak.

A laposakat viszont trematodákra és cystodákra osztják.

A kerekférgeket fonálférgeknek is nevezik.

Az emberi testben élő fonálférgek

féregparazita az emberi testből

Milyen paraziták élnek a testben, elsősorban a fonálférgek - nagy hosszúságúak és földigiliszta alakúak, innen ered a név - a kerekférgek, ezek:

 • gömbféreg;
 • pinworms;
 • horogférgek;
 • trichinella.

Kerekféreg

Az egyik leggyakoribb fonálféreg egy parazita, amely egyes esetekben eléri a 45 cm-es méretet. A nőstény 200 000 petét termel, és ez a folyamat függetlenül attól, hogy a hím a gazdaszervezetben van-e. Az ürülékkel együtt a peték a földbe hullanak, ahol kedvező tényezők fellépésekor lárvákká alakulnak át. Piszkos kézzel, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, bogyókkal fertőzheti meg ezt a helmintát.

A fertőzés jelei: hányinger, nyálasodás, étvágytalanság. Nagyszámú ascaris jelenlétében súlyos következmények jelentkezhetnek, a posztoperatív varratok megrepedhetnek, hasnyálmirigy-gyulladás jelentkezhet. A kerekférgek különösen veszélyesek a terhes nők számára - behatolásuk lehetséges a magzatba.

Pinworms

A legfeljebb 10 mm nagyságú kisméretű férgeket főleg gyermekek fertőzik meg velük, gyakrabban az óvodákban. A beteg ember válik a fertőzés okává, és ha nem tartják be a személyes higiénia szabályait, akkor a fertőzés lehetősége jelentősen megnő. A férgek megjelenésének jelei:

 • a végbél környékének éjszakai viszketése;
 • csökkent teljesítmény;
 • alvászavarok;
 • idegi rendellenességek.

A pinwormok jelenléte nem veszélyezteti a beteg életét, de meglehetősen kellemetlen és dysbiosist okoz.

Horogféreg

A 20 mm-es parazita rózsaszínű, kevesebb megnyilvánulást ad, de a kártétel hatalmas. Szájüregében vannak fogak és lemezek, amelyekkel az ereket rágja. A lárvák mezítláb járók bőrén keresztül hatolnak be a testbe.

A lárvák fő feladata az emberi szájba jutás, ahonnan a nyál lenyelésével a belekbe ereszkednek, ahol a kifejlett helminták ürülnek ki. Emberi vérrel táplálkoznak, ami vérszegénységet eredményez. A fenyegetést salakanyagok jelentik, amelyek megmérgezik a testet. A helminták jelenlétének jelei a következők: tartós bronchitis, dermatitis, émelygés, hasi fájdalom, emésztési zavar. A szív szenved ettől a parazitától - megjelenhet a szívizomgyulladás.

Trichinella

A férgek nőstényei eléri a 4 mm-t, a hímek kisebbek. A külső környezetben meghalnak, és csak a testben életképesek. A fertőzés forrása a nyers állati hús. Az ereken keresztül a paraziták eloszlanak az összes szervben, meggyökereznek és 20 évig nyugodtan élhetnek.

Trichinella féreg az emberi testből

A fertőzés leggyakoribb jelei a következők:

 • az eozinofil leukociták vérvizsgálatának növekedése;
 • a hőmérséklet emelkedése 40 ° C-ra;
 • izom fájdalom;
 • kötőhártya-gyulladás és az arc duzzanata.

Trematode paraziták

A kis méretű helminteknek lapos testük van, amelyeken 2 tapadókorong található. Legtöbbjük hermafrodita. A fejlesztéshez közbenső gazdára van szükség.

Szerencse

Helminth - hermafrodita, 14 mm-ig nő, befolyásolja az epevezetékeket. A petesejtek, miután beléptek a víztestekbe, puhatestűekben telepednek le, ahol lárvává fejlődnek, majd a lárvák a halpikkelyekre telepednek. Ha ebben a pillanatban az ember rosszul sült halat eszik, akkor megfertőződhet ezzel a parazitával.

Végső gazdájának, egy embernek a testében a fluke bejut a duodenumba, ahol a lárva felnőtt helmintussá növekszik. A víztesteket olyan emberek fertőzik meg, akik haltermékeket fogyasztanak és vízi edényeken dolgoznak (salakanyagaik behatolnak a vízbe).

Schistosomes

Helminták, heteroszexuális egyedekkel rendelkeznek, megjelenésükben tűkhöz hasonlítanak. Egy parazita pár 24 óra alatt akár 3000 petét is termel. Az ember fürdés közben vagy szennyezett vízzel fertőződik meg. A tüdőben és az erekben a lárva felnőtté válik. Ezt követően a petesejt a bélben történik.

Skisztoszómák jelenlétében a következők figyelhetők meg:

 • hasfájás;
 • étvágy megsértése;
 • anémia;
 • váltás hasmenésről székrekedésre;
 • fogyás;
 • a ciklus megsértése nőknél;
 • impotencia a férfiaknál;
 • csökkent a gyermekek iskolai teljesítménye.

Az idegrostokba kerülve lehetséges a bénulás, az agy károsodása.

Hol települhetnek a helminták

Az embereket gyakran érdekli, hol élnek a paraziták az emberi testben?

A lokalizáció annak a gazda típusának köszönhető, amely bejutott a "parazita" testébe. Gyakrabban az emésztőszervekben, a tüdőben, a szívben, a májban telepednek meg.

Az emberi test, ahol a parazita él, legyengül és különféle betegségektől kezd el szenvedni, így egyáltalán nem nehéz meghatározni, hogy a paraziták a testben élnek-e. Csak figyelmesebbnek kell lenned magaddal, és ha a legkisebb gyanú is felmerül, nem halaszthatja el az orvoshoz való látogatást.

helmint az emberi testben

Annak érdekében, hogy a test, amelyben a 6 betűs élősködő él, meggyógyuljon és egészségessé váljon, be kell tartania a higiéniai szabályokat, ne igyon nyers vizet és ne egyen rosszul főtt húst. Csak ezután lehet csökkenteni a fertőzés kockázatát.

Nagyon jó ebben a világban élni, és nem akar az emberi testben élő parazitákra gondolni, de muszáj. Végül is a Földön minden második ember megfertőződik férgekkel. Az a szervezet, amelyben a parazita él, a csodák területe, amelyek meg fognak történni. De a sorsban bízni a gyengék sokasága.