A legegyszerűbb paraziták az emberben

hasi fájdalom protozoon paraziták jelenlétében

A legegyszerűbb parazita egy olyan szervezet, amely alkalmas arra, hogy más szervezetek sejtjeibe és szöveteibe behatoljon és ott éljen. A legegyszerűbb paraziták nem élhetnek nyílt környezetben önmagukban, mint a többi protozoon, hanem be kell hatolniuk egy másik szervezet testébe, hogy védelmet és táplálékot kapjanak.

A legegyszerűbb paraziták és fajtáik

A legegyszerűbb organizmusok eukarióta rendszerek, amelyek szerkezetileg és funkcionálisan független egyedi sejtekként léteznek (beleértve azokat a fajokat, amelyek társasak vagy kolóniákat alkotnak). A protozoonok viszonylag összetett szubcelluláris tulajdonságokat fejlesztenek ki (membránok és organellák), amelyek lehetővé teszik számukra, hogy túléljék a zord környezeti feltételeket. A legtöbb protozoon mikroszkopikus élőlény, és csak néhányuk nő meg elég nagyra ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen. Egysejtű eukariótaként mozognak, hogy túléljék, táplálkozzanak és szaporodjanak.

Vannak a legegyszerűbb paraziták, amelyek problémákat okoznak. Jelen vannak az ételeinkben, a talajban és a vízben, és nagyon megbetegíthetnek minket, ha valaha belénk kerülnek.

Minden egyes protozoon élősködő különböző betegségeket okozhat szervezetünkben. Némelyikük súlyos betegségeket okozhat a légutakban (a levegő átjutása az orrból a tüdőbe) és a központi idegrendszerbe (agy, koponyaidegek és gerincvelő), míg mások a belekben élnek, és olyan tüneteket okoznak, mint a hasmenés, és nem halálosak.

hasi fájdalom protozoon parazitákkal

Négyféle protozoon parazita létezik, amelyeket mozgásuk szerint osztályoznak:

 • a szarkódok az amőbák egy csoportja, amelyek állábúak és a sejtjeik alakját megváltoztató összehúzódások segítségével mozognak;
 • mastigoforok mozognak flagella segítségével;
 • a sziloforok csillókat használnak;
 • a sporozoánok mozgásképtelenek, amikor érett stádiumban vannak.

A protozoa paraziták életciklusai

A legtöbb protozoon óriási reprodukciós potenciállal rendelkezik, mivel rövid a generációs idejük, gyors szekvenciális fejlődésen mennek keresztül, és nagyszámú utódot hoznak létre ivartalanul vagy szexuálisan. Ezek a jellemzők felelősek a legegyszerűbb fertőzések sokaságáért, gyorsan okozva a betegség akut tüneteit.

Az egysejtű paraziták fejlődési szakaszai, amelyek a gazdaszervezeten belül fordulnak elő, általában trofozoiták táplálkozásából állnak, és megtalálhatók intracellulárisan (a gazdasejteken belül) vagy extracellulárisan (üreges szervekben, testnedvekben vagy a sejtek közötti internódusokban). Bár a trofozoiták ideálisak parazita létezési módjukhoz, nem nagyon ellenállnak a külső környezeti feltételeknek, és nem sokáig élnek gazdájukon kívül. A protozoon élősködők a gazdaszervezetről gazdaszervezetre való áttéréshez a négy fő átviteli mód egyikét használják: közvetlen, széklet-orális, fertőző és ragadozóból zsákmányul.

A protozoon paraziták emberre való átvitelének módjai

 1. A paraziták közvetlen átvitele a testtel való intim érintkezés útján - szexuálisan (például a Trichomonas beszélő gombák, amelyek trichomoniázt okoznak az emberekben).
 2. A ciszták ökológiailag stabil stádiumának ürülék -orális átvitele - a paraziták az egyik gazdaszéküregben ürülnek, és táplálékkal vagy vízzel továbbadódnak egy másiknak (például az Entamoeba histolytica, a Giardia duodenalis és a Balantidium coli a széklet cisztájának minden formája, ami amoebicushoz vezet) dizentéria, giardiasis és balantidiosis).
 3. A fertőzés akkor fordul elő, ha a parazitákat vérszívó ízeltlábúak (rovarok vagy pókfélék) lenyelik, és harapással átadják az új gazdáknak (például Trypanosoma brucei, tsetse legyek továbbítják és alvási betegséget okoznak, és Plasmodium spp. Hemosporidia, szúnyogok által és maláriát okoz).
 4. A ragadozóról zsákmányra való átvitel akkor következik be, amikor a legegyszerűbb parazita beszorul az áldozat szöveteibe (például tehén, kecske, disznó), és azt egy ragadozó (esetünkben egy személy) megeszi.

A legegyszerűbb emberi paraziták és az általuk okozott betegségek

Acanthamoeba. Ez a parazita megfertőzi az ember szemét vagy agyát, és exogén amoebiaszt okoz. A világ bármely régiójában élhet. Az emberek megkaphatják, ha a kontaktlencséket csapvízzel tisztítják.

Babézia. Megfertőzi a vörösvértesteket, és babéziózisnak nevezett betegséget okoz. Különböző típusú paraziták élnek a világ különböző részein. Harapáskor kullancsok továbbítják.

a legegyszerűbb parazita babézia

Balantidium (Balantidium coli). A bélnyálkahártyában él, csillós vérhasot okoz, más néven balantidiosis.

Blastocystis (Blastocystis). Ez a parazita megfertőzi a gazda belekét. Az emberekbe vagy állatok ürülékével szennyezett, elfogyasztott élelmiszereken keresztül jut be az emberekbe. A parazita által okozott betegséget blasztocitózisnak nevezik.

Cryptosporidium (Cryptosporidium). Az emberi bélben él. Elterjedt az egész világon. Emberi vagy állati ürülékkel szennyezett, elfogyasztott táplálékkal jut be az emberi szervezetbe.

protozoa parazita cryptospordium

Dysentery amőba (Entamoeba histolytica). Ez a legegyszerűbb parazita okozza a bél amebiasisát. Leggyakrabban nagy népsűrűségű, rossz higiénés és trópusi régiókban találhatók. A széklet-orális úton terjed.

Giardia lamblia. A vékonybél lumenében él. Ha az emberek ürülékkel szennyezett ételt vagy vizet fogyasztanak, a szunnyadó Giardia -ciszták megfertőzhetik a szervezetet, és bél giardiaszt okozhatnak. Különösen veszélyes a gyermekek számára, és megköveteli a kezelési rend kötelező betartását.

Izospóra (Isospora belli). Befolyásolja a vékonybél hámsejtjeit. Elterjedt az egész világon. A széklet-orális úton terjed, és az izospória kórokozója.

Leishmania. Parazitálja az ember bőrét és belső szerveit. Világszerte létezik, különböző formákban. A szúnyogok bizonyos típusai továbbítják harapáskor.

a legegyszerűbb parazita Leishmania

Negleria (Naegleria fowleri). Elsődleges amőbás meningoencephalitist okoz, mivel az emberi agyban él. A fertőzés szennyezett talajon, uszodákban és szennyezett vízen keresztül történik.

Plasmodium (Plasmodium falciparum, P. vivax, P. ovale, P. malariae). A paraziták belépnek a vörösvértestekbe és maláriát okoznak. Olyan trópusi vidékeken léteznek, ahol az Anopheles -t, más néven anopheles szúnyogot hordozzák.

Rhinosporidium seeberi. Az orrban és az orrgaratban szaporodik, spórák formájában nő ott. Indiában és Srí Lankán létezik. A nyilvános vizekben úszók megfertőződhetnek a parazitával, amikor az orrnyálkahártya érintkezik a szennyezett anyaggal.

az emberi toxoplazma protozoon parazitái

Toxoplasma (Toxoplasma gondii). Hatást gyakorol a májra, a szívre, a szemre és az agyra. Világszerte elterjedt parazita. Az emberek megfertőződhetnek nyers vagy alul főtt sertéshús, bárány, kecske vagy tej fogyasztása után. A macska ürüléke miatt szennyezett táplálékban vagy talajban is előfordulhat. A parazita által okozott betegséget toxoplazmózisnak vagy parazita tüdőgyulladásnak nevezik.

Trichomonas (Trichomonas vaginalis). Fertőzi a női urogenitális traktust. A tünetek férfiaknál és nőknél eltérőek. Ez a szexuális úton terjedő fertőzés, a trichomoniasis kórokozója.

protozoon trichomonáz paraziták

Trypanoszómák (Trypanosoma brucei, Trypanosoma cruzi). Az első típusú parazita hatással van a központi idegrendszerre, a vérre és a nyirokrendszerre. A csetse fly szállítja, és úgynevezett alvási betegséget okoz. A második parazita Chagas -betegséget okoz a vér, az izmok, az idegek, a szív, a nyelőcső és a belek befolyásolásával. Rovarcsípéssel is továbbítják.

Hogyan kezeljük a protozoon paraziták által okozott fertőzéseket az emberekben?

A protozoon parazita fertőzés kezelési terve a konkrét diagnózistól függ. Általában orvosa gyógyszereket ír fel, például trichomoniasis, giardiasis vagy cryptosporidiosis kezelésére. Általában a gyógyszereket nem írják fel toxoplazmózisra, kivéve, ha ennek feltételei vannak terhesség, más betegség vagy súlyos és elhúzódó fertőzés formájában.

Az orvos más kezeléseket is javasolhat a tünetek enyhítésére. Például sok parazita fertőzés hasmenést okozhat, ami gyakran kiszáradáshoz vezet. Ezért a protozoon paraziták által okozott fertőzés kezelésénél általában ajánlott sok folyadékot inni, hogy pótolni lehessen a szervezet veszteségeit.

Hogyan lehet megelőzni a protozoon parazitákat?

Számos lépést tehet a parazitafertőzés kockázatának csökkentése érdekében:

 • gyakorolja a biztonságos szexet óvszer használatával;
 • rendszeresen mosson kezet, különösen nyers ételek vagy széklet kezelése után;
 • Főzze az ételt az ajánlott maghőmérsékletre.
 • igyon tiszta vizet, beleértve a palackozott vizet is, amikor utazik;
 • kerülje a víz lenyelését a tavakból, patakokból vagy tavakból;
 • terhesség alatt kerülje a macska almát és a székletet.

Ha gyanítja, hogy parazita fertőzésben szenved, kérjen időpontot orvosához. Segítenek diagnosztizálni a tünetek okát, és javasolhatnak kezelési tervet. Minél hamarabb kezdi meg a kezelést, annál hamarabb segíthet megállítani a fertőzés másokra való átterjedését.