Mítoszok és igazságok a férgekről - az emberi szervezetben élősködőkről

A férgek a helminták csoportjába tartozó paraziták. Az emlősök, halak és emberek szervezetében jelenlévők a "gazdaszervezetből" táplálkoznak, károsítják a szervezetet azáltal, hogy csökkentik az élelmiszerek tápértékét, kiválasztják a salakanyagokat, csökkentik az immunitást és növelik az allergénekkel szembeni érzékenységet. A helminthiasis elleni küzdelem története során az emberiség számos kezelési módszert talált fel. Figyelembe vesszük ezeknek a módszereknek a hatékonyságát, a megelőzés hatását a férgek elleni tabletták rendszeres bevitele formájában, és elválasztjuk az igazságot a fikciótól.

Férgek: az egészségre ártalmas paraziták

paraziták kezelése orvos által

Bár a természetben vannak szimbionta paraziták, amelyek a gazdaszervezet rovására léteznek, de nemcsak kárt, hanem hasznot is hoznak a fő szervezet számára, a férgek olyan paraziták, amelyek jelenléte a szervezetben jelentősen rontja az egészséget. A károsodás mértékét tekintve a helminthiasisokat olyan betegségekkel hasonlítják össze, mint a tuberkulózis, a szívkoszorúér-betegség és a krónikus hasmenés.

A férgek olyan paraziták, amelyek még a helminthiasis kezdeti szakaszában is zavarokat okozhatnak az emésztőrendszer működésében, az immunitásban és allergiás reakciókat. A betegség kialakulásával vérszegénység, különféle hiányos állapotok figyelhetők meg a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok férgek általi fogyasztása miatt, amelyek táplálékkal kerülnek az emberi szervezetbe.

A férgek, paraziták, férgek csoportjába orsóférgek, gombócok, fonálférgek, toxocarák tartoznak. A helmintiázisok terjedését tekintve a fertőző betegségekhez hasonlítják őket, az influenza után a második helyen. És a helminták jelenléte a szervezetben az akut fertőző folyamat hátterében jelentősen megnehezítheti a gyógyulást, meghosszabbíthatja a betegséget.

A súlyos helminthiasis a reproduktív funkciót is befolyásolja, oka lehet a meddőségnek, a fejlődési fogyatékos gyermekek születésének. A férgek elterjedése az egész testben az ember fogyatékosságának oka.

A férgek elterjedtségét leggyakrabban a higiéniai szabályok be nem tartása („piszkos kezek betegsége"), az életkörülmények minősége, valamint az állattartó telepek körüli területek személyes és kereskedelmi szennyezettsége magyarázza. Az egészségügyi és higiéniai előírások be nem tartása: az élelmiszerek, kezek, felületek nyilvános helyeken történő feldolgozása éghajlati körülményeink között kedvező környezetet teremt a férgek szaporodásához és egyik hordozóról a másikra való átviteléhez.

A gyermekek és az idősek a legfogékonyabbak a parazita betegségekre a csökkent immunvédelem miatt. A gyerekek még nem szokták meg a kézmosást, de megvan az az ösztön, hogy mindent a szájjal kell megvizsgálni, ahogy azt is, hogy rágják a körmüket és szopják az ujjaikat.

Mítoszok és valóság: a "helminthiasis" betegség kezeléséről és megelőzésében

megfelelő táplálkozás a férgek számára

A helminthiasis kezelésére szolgáló különféle „otthoni", alternatív módszerek létezése annak a véleménynek köszönhető, hogy „szégyenletes" ilyen diagnózissal orvoshoz fordulni. Ezért, miután a vizsgálati eredményekből értesültek a férgek jelenlétéről, vagy általános tünetekkel gyanítják a helminthiasist, az emberek gyakran megpróbálják elkerülni a szakemberrel való konzultációt azáltal, hogy "férgek elleni tablettákat" vásárolnak a gyógyszertárakban, vagy "népi" kezelési módszereket alkalmaznak.

Az öndiagnózis gyakran hamis jelzéseken alapul, és a kezelési kísérletek károsak az egészségre. Az egyik elterjedt mítosz azt mondja, hogy az éjszakai bruxizmus, a fogcsikorgatás egy álomban, vitathatatlan jele a férgek jelenlétének a szervezetben, olyan parazitáknak, amelyek hozzájárulnak a nyugtalan alváshoz. Ez a változat a tudományos kutatások során nem talált megerősítést, a bruxizmus oka leggyakrabban a stressz és az idegrendszer működési zavara. És ebben az esetben nincs értelme a "férgek elleni kezelésnek".

Nézzünk meg néhány gyakori alternatív technikát a helminthiasis kezelésére.

A nagy mennyiségű aromás anyagokban gazdag zöldek: petrezselyem, kapor, zeller, koriander fogyasztása semmilyen hatással nincs a testben és a test felszínén élő bélférgekre és más parazitacsoportokra. Ugyanígy a helminták közömbösek a zöldségekkel, gyümölcsökkel, narancsbogyókkal szemben, amelyek szintén gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek. A nagy mennyiségű zöldséggel vagy sütőtökkel, homoktövissel, sárgarépával, datolyaszilvaval együtt megnövekedett vitaminmennyiség javíthatja az általános állapotot, de nem gyógyítja a helminthiasist. De a hipervitaminózis és az emésztési zavarok meglehetősen gyakoriak azoknál, akik szeretik ezt a terápiás módszert. Nem is beszélve a további fertőzés lehetőségéről a rosszul mosott gyógynövények használatakor: a férgek petéitől való megszabadulás érdekében a zöldeket evés előtt többször alaposan meg kell mosni.

A különböző típusú bélmosások, bélbeöntés citromlével vagy fokhagymával azonnali megszabadulást ígérnek a parazitáktól. A vékonybél ürege, a helminták élőhelye azonban nem áll rendelkezésre a beöntéshez és az Esmarch bögréhez. Az ilyen áltudományos módszer következményei nem a helminthiasis gyógyulása, hanem a bél mikroflóra rendszeres beöntéssel történő megsértése, és ennek eredményeként a nyálkahártya felületének eróziója marónedvek használatakor.

Az önfelíró tabletták veszélyei férgek ellen

tabletták férgek ellen

Ha a népi jogorvoslatok nem segítenek, akkor gyógyszerekhez kell folyamodni. A férgek elleni tabletták, a helmintiázist gyógyító gyógyszerek meglehetősen gyakoriak, és szabadon értékesíthetők a gyógyszertárakban.

Érdemes azonban emlékezni arra, hogy meglehetősen nagyszámú helminthiasis és más parazita létezik, és a kombinált hatású gyógyszerek létezése ellenére nincs egyetlen "féregtabletta". Különböző típusú helminták esetén különböző gyógyszereket állítanak elő.

Ezenkívül a helminthiasis elleni gyógyszerek meglehetősen mérgezőek, és számos ellenjavallattal rendelkeznek, mind az általános egészségi állapot, mind az életkori időszakok vagy fiziológiai állapotok (terhesség különböző időszakokban) tekintetében. A megfelelő gyógyszer kiválasztását szakember végzi, aki figyelembe vesz minden tényezőt, a fertőzés mértékét. Egyes esetekben olyan kúrára van szükség, amely több gyógyszert, a szervezetet a kezelés alatti támogatására szolgáló további gyógyszereket és a legvalószínűbb szövődmények megelőzését kombinálja.

A helminthiasis megelőzése rendszeres parazitaellenes szerek formájában, amelyeket egyesek, különösen a kisállat-tenyésztők követnek, több kárt okozhat, mint a betegség kezdeti szakasza. A féreghajtó gyógyszerek hatása a paraziták mérgezésére épül, de mérgezőek az emberre, és nem szabad őket „megelőzésként" szedni.