Milyen parazitákra vonatkozó vizsgálatokat kell végeznie egy felnőttnek?

A közérzet romlását gyakran különböző típusú paraziták okozzák, amelyeket tévesen stresszel vagy vitaminhiánnyal tévesztenek össze. Hol és milyen elemzést kell végeznie a fertőzés azonosításához?

Paraziták vizsgálata - hogyan és mit kell szedni - ez a kérdés akkor merül fel, amikor az egészségi állapot nyilvánvaló ok nélkül romlik.

Különböző típusú paraziták, amelyek ideálisan alkalmazkodnak az emberi testben való létezéshez, sokáig nem nyilvánulhatnak meg. Általában az iskolába vagy óvodába járó gyerekeket időről időre átvizsgálják a helminták miatt. Felnőtteknél azonban nagyon gyakori a paraziták fertőzése is.

A helmintikus fertőzés néhány tünete, például:

 • a vér hemoglobinszintjének csökkenése;
 • rossz étvágy;
 • alvászavar;
 • fogyás;
 • megnövekedett testhőmérséklet.

van hasonlósága a különféle kóros állapotokkal.

A fertőzés valószínűsége nagyon magas. Sok ember, ennek tudatában, ilyen vagy olyan hordozó. Ezenkívül az emberi egészség károsodását nemcsak férgek, hanem egyes protozoonok is okozhatják. Az emberi testben való jelenlétük toxoplazmózishoz és más veszélyes betegségekhez vezet. Nyilvánvaló, hogy az emberi test parazitáinak elemzését el kell végezni a fertőzés időben történő felismerése és a lehető leghamarabb a megfelelő kezelés előírása érdekében. Milyen teszteket kell átadni a parazitáknak, megmondja a helyi terapeuta.

Mikor kell felnőtteknél parazitákat vizsgálni

A szakértők azt javasolják, hogy vizsgálják meg parazitákat, ha a listában szereplő egy vagy több tünet jelentkezik:

 • Az emésztőrendszer problémái: székrekedésre való hajlam, hasmenés, émelygés, hányás, puffadás.
 • A bőr sápadt a vitamin- és tápanyaghiány miatt.
 • Gyors fáradtság, energiaveszteség, apátia figyelhető meg.
 • A testtömeg gyorsan csökkent.
 • Allergiás megnyilvánulások nyilvánvaló irritáló anyagok hiányában jelentek meg (ilyen reakciót a férgek salakanyagok okoznak).

Akkor ajánlott vizsgálatokat végezni (átfogó elemzést készíteni a parazitákról), ha az immunitás csökkenése következtében a test fokozottan ellenáll a megfázásnak.

Ezenkívül a végbélnyílás körüli bőr viszketése a helmintikus invázió (enterobiasis) jelenlétét jelzi, amely igazolható, ha parazitákat tesztelünk.

Milyen vizsgálatokat végeznek az emberi test parazitáinak azonosítására?

Ha arra gyanakszunk, hogy helmintákkal vagy más típusú parazitákkal fertőzöttünk, azonnal meg akarjuk kezdeni a kezelést. A szükséges gyógyszerek felírásához azonban először ellenőriznie kell a paraziták jelenlétét, mivel meg kell érteni, hogy mely fajok telepedtek le a testben. A paraziták tesztelésének helyét a legközelebbi klinikánál megtudhatja.

Székletelemzés

milyen vizsgálatokat kell elvégezni a paraziták jelenlétére vonatkozóan

A legegyszerűbb és leggyakoribb megoldás ebben az esetben az ürülékelemzés, amelyben a szakemberek helmintojásokat keresnek.

Ez a típusú elemzés lehetővé teszi a következők jelenlétének meghatározását:

 • kerek férgek;
 • trematodes vagy flukes;
 • galandférgek.

Ennek a fajta elemzésnek azonban jelentős hátránya van: a paraziták ürülékének elemzésének eredményei nem mindig megbízhatóak, mivel a paraziták bizonyos időszakokban szaporodnak, és előfordulhat, hogy sokáig nem tojnak. Ezért a nagyobb megbízhatóság érdekében a paraziták ürülékének elemzését 2-3 alkalommal megismételjük, több napos intervallummal.

Kibővített székletelemzés

A szokásos székletelemzés mellett létezik egy részletes is, amelynek megbízhatósága és pontossága sokkal nagyobb. Ez a diagnosztika, amely PCR technológián alapul, segít egy parazita DNS-jének kimutatásában, beleértve az elhalt vagy alvó állapotokat is. Ez a módszer lehetővé teszi annak kiderítését, hogy milyen férgek vannak a szervezetben, ami azt jelenti, hogy az orvos képes lesz meghatározni, melyik gyógyszer hatékonyabban képes megbirkózni a betegséggel.

Enterobiasis kaparása

A pinworms az egyik leggyakoribb helmintustípus. Az ilyen típusú paraziták teszteléséhez le kell selejteznie a végbélnyílás körüli bőrredőket, ahol megtalálható a petéjük. Az ilyen vizsgálat eredményeinek pontosságának javítása érdekében azt is meg kell ismételni néhány nap múlva. Ez a vizsgálati módszer fájdalommentes, a paraziták szokásos elemzéséhez hasonlóan alkalmas felnőttek és gyermekek számára egyaránt.

Vérvizsgálat

Nagy pontossággal megállapítható a parazitafertőzés, ha immunenzimás vérvizsgálatot végez. Ha átadja ezt a fajta elemzést, akkor szinte minden típusú parazita antitestjének és antigénjének jelenlétét kimutathatja. Az antigének ebben az esetben a paraziták és önmaguk salakanyagai, az antitestek pedig immunglobulinok, amelyek az emberi testben szintetizálódnak a fertőzések leküzdésére. Ezzel a módszerrel diagnosztizálható a betegség a korai szakaszban, amikor még nincs sok parazita, és könnyű kezelni őket.

Ehhez az elemzéshez vénából kell vért adni. Az eredmény, amelynek megbízhatósága legalább 95%, legkésőbb 9 napon belül megismerhető. Természetesen az ilyen kutatás alkalmasabb felnőttek számára.

Ezen módszer mellett néhány más vérvizsgálati módszert is alkalmaznak a paraziták azonosítására, különösen a helminthiasis akut formájában. Különféle vizsgálati módszereken alapulnak, amelyek lehetővé teszik a gyermekek és felnőttek különböző típusú fertőzésének nagy pontosságú diagnosztizálását.

Egyes egészségügyi intézmények átfogó vérvizsgálatot kínálnak a helmintusok különféle típusainak kimutatására.

Az elemzés előkészítéséhez:

 • hogy az utolsó étkezés legkésőbb 10-12 órával a vizsgálat előtt volt;
 • zárja ki az előző napi étrendből a zsíros, füstölt és sós ételeket;
 • 24 órával a vizsgálat előtt zárja ki a dohányzást és az alkoholfogyasztást.